Downdaten

Gisteren las ik op een terrasje een artikel over downdaten in de Playboy van augustus 2010. Downdaten schijnt helemaal hip te zijn. De nieuwe trend. Bridget Maasland gaat er in haar nieuwe programma ‘Bridget zoekt een vent’ ook aandacht aan besteden. Niet dat dat nou zoveel zegt, maar blijkbaar is het dus hot.In de eerste alinea’s van het artikel wordt uitgelegd waar de term vandaan komt. Het staat voor een intelligente carrièrevrouw die date met een man met een lagere sociale status. Bijvoorbeeld een bouwvakker, schilder of glazenwasser. Er worden ook een paar voorbeelden aangedragen. Als eerste Susan Smit. Susan heeft onlangs in DWDD kenbaar gemaakt dat ‘Zout op mijn huid’ van Benoîte Groult, een boek uit 1988 over een intellectuele vrouw die een affaire heeft met een Bretonse zeeman, haar literair enigszins heeft gevormd / het boek goed is bijgebleven. Ik denk bij mezelf: wat is daar zo bijzonder aan? Het kan een prima boek zijn. Het zegt toch niets over de eventuele relatie die Susan heeft? Het zegt ook niets over downdaten, behalve dat het zeker geen trend van de laatste tijd is. En in het boek hebben de tot elkaar aangetrokken hoofdrolspelers beiden een andere relatie en gaan ze met elkaar vreemd. Een echte relatie ziet de intelligente dame niet zitten. Vervolgens wordt zangeres Lily Allen opgevoerd als bewijsstuk. Die doet het immers met een bouwvakker. Nu heb ik begrepen dat er bij downdaten sprake moet zijn van een hogere klasse die blijkbaar genoegen neemt met iemand uit een lagere klasse. In welk opzicht bevindt een ordinaire zangeres zich op een ander niveau dan een bouwvakker? Op mij komt dit over als een match op hetzelfde niveau. Ik bedoel: hoe intelligent moet je zijn om op een podium een liedje te kunnen zingen? Of zie ik het verkeerd? Dus waar de zogenaamde trend ineens vandaan komt of op gebaseerd is… Mij een raadsel.

Hoe dan ook, de rest van het artikel komt er op neer dat de schrijfster van het artikel al tien jaar helemaal gelukkig is met haar downdate omdat de sex zo goed is. Op dat laatste ga ik zo in. Eerst even die tien jaar. Als ze al tien jaar een relatie hebben, hoezo is het dan nu ineens een trend? Daar is toch niets actueels of trendys aan? Een extra onderschrijving van wat ik de alinea hierboven al constateer.

De schrijfster geeft vervolgens aan dat haar man dan wellicht een bouwvakker mag zijn, maar hij is ook een echte vent. Trekt zich niets aan van het feit dat hij maar de helft verdiend dan zij doet, blijft zijn eigen ding doen en tussendoor is de sex al jaren onverminderd goed. Hiep hiep hoera. Fijn voor hen. Maar dat hij een bouwvakker is, zegt toch alleen iets over zijn werk en dat hij zijn handen gebruikt? In theorie zegt het niets over zijn IQ, al zijn velen wellicht geneigd hier op neer te kijken.

Mijn mening over downdaten: downdaten is een door de media bedachte ‘hype’ om bepaalde relaties in een hokje te kunnen stoppen, maar het slaat nergens op. Er is geen enkele aanwijzing dat daten met iemand die meer met zijn handen werkt dan met zijn hoofd automatisch tot geweldige resultaten leidt. De schrijfster geeft het zelf ook aan: hun match kwam tot stand op basis van pure chemie en dierlijke lust. En volgens haar is dat ook het belangrijkste wat hen bij elkaar houdt. Duhh. Wat iemand voor de kost doet is natuurlijk ook totaal onbelangrijk, als je je maar in elkaar kunt verliezen. En dat laatste willen we eigenlijk allemaal. En natuurlijk kan de boog niet altijd gespannen zijn. Als je de hele dag al gesprekken op niveau voert met je collega’s, wil je dat niveau thuis soms ook wel even loslaten.

Toch hou ik mijn twijfels. Ik besprak het ‘fenomeen’ downdaten met een vriendin en die gaf onmiddellijk aan dat een mismatch qua IQ voor haar niet zou werken. Sterker: ze had het ooit geprobeerd en dat liep na een paar maanden stuk. De sex was saai en hij miste gewoon bepaalde inzichten. Ze gaf wel aan graag te willen leren van iemand in een relatie, maar dat zegt niets over IQ. Als je andere takken van sport beoefent kun je qua IQ nog steeds op dezelfde lijn zitten.

Op de pagina na dit artikel stond een ander artikel (of een column) over een dame die moest bekennen dat ze de beste sex ooit had gehad tijdens een relatie met iemand die totaal de uiterlijke tegenpool van haar type bleek. Eigenlijk ook een vorm van downdaten. Ze valt op atletische lange mannen met good looks, maar haar kalende dikke uitzondering op de regel van een paar jaar terug deed ze stuk voor stuk verbleken in de slaapkamer. Deze vorm van downdaten (looks / type proberen die buiten je reguliere gewoonte vallen) kan ik nog enigszins waarderen en zelfs aanbevelen. Vaak maken juist de mensen waar je meteen bij dient “die zeker niet’ juist enorm mee. Uiterlijk misleidt maar alt te vaak. Ik merk echter ook op dat het ook in dit artikel om een kortstondige relatie ging, waar met weemoed op werd teruggekeken.. Dan ontkom ik er niet aan om twee dingen te constateren:

  1. Veel vrouwen (en mannen) geen idee hebben wat ze nou eigenlijk zoeken. Die maken het zichzelf wellicht extra moeilijk door juist aan bepaalde eisen vast te houden en zo nooit ontdekken hoe het ook kan zijn. Je kunt neerkijken op bepaalde beroepen of uiterlijke kenmerken wat je wilt, maar de kans is groot dat je daar jezelf alleen maar tekort mee doet. Het draait toch om de passie die je voor elkaar hebt en dan doet het er echt niet toe wat voor werk je doet. Iemand moet die straat aanleggen en iemand anders wordt wellicht academisch onderzoekster. Die twee kunnen elkaar nog steeds erg leuk vinden en dat is al eeuwen zo.
  2. Ik heb eigenlijk nog geen enkel goed voorbeeld van downdaten van een langdurige succesvolle downdate relatie gezien, op de schrijfster van het eerste artikel na wellicht,.

Bij deze draai ik de ‘hype’ rond downdaten graag de nek om. Het enige wat die term zegt over de mensen die hem gebruiken, is dat die mensen neerkijken op andere mensen en zich waarschijnlijk beter voordoen (of voelen) dan ze eigenlijk zijn.

This entry was posted in RPBlog - Nog meer weten over online daten and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.