“Je bent mijn type niet”

Vanwege diverse promotionele activiteiten rond de uitgave van mijn eerste boek ben ik de afgelopen tijd wat minder bezig geweest met het schrijven van nieuwe columns, maar daar hoop ik vanaf nu verbetering in aan te brengen. Ik val meteen maar met de deur in huis met een onderwerp wat menigeen wellicht herkent vanuit het online daten en/of daten IRL. “Je bent mijn type niet” te horen krijgen, terwijl iemand nog maar nauwelijks de moeite heeft genomen om te ontdekken wie of wat voor type je bent. Gemakshalve ga ik er in dit stukje even vanuit dat het doorgaans de dames zijn die dit ‘excuus’ hanteren. Omgekeerd komt het vast ook voor, maar de meeste mannen (ik generaliseer even zwaar overdreven) nemen genoegen met wat ze kunnen krijgen, type of geen type, als dat al bestaat. Dus daar gaat die vlieger minder vaak op.Ik heb het in het verleden regelmatig als reactie op een berichtje ontvangen. Een beleefd berichtje terug waarin de dame in kwestie liet weten dat ik haar type niet was en ze me verder veel succes wenste. Hoe je op basis van enkel een profiel en een berichtje kunt bepalen wat voor type iemand is, vind ik opmerkelijk. Je kunt wel constateren of iemand er op de foto leuk uit ziet, maar dat is slechts uiterlijk. Daar valt in sommige sterotype gevallen een hoop uit te halen, maar ook dat zijn eigenlijk meer veronderstelde projecties op iemand die je eigenlijk niet kent.

Ik heb lak aan “je bent mijn type niet” opmerkingen. De meeste dames weten volgens mij helemaal niet wat ze willen, of wat hun type is. Het maakt het dan ook extra leuk om te kijken wat er gebeurd als je je door zo’n opmerking niet uit het veld laat slaan. Ik herinner me een eerste date waar zij aan het einde liet weten dat ze me wel leuk vond, maar dat ik haar type niet was. Natuurlijk niet. Maar er volgde wel een vervolgdate die in de slaapkamer eindigde. Toch opmerkelijk: ik was haar type niet, maar wel goed genoeg voor een nachtje lol. Daar klopt iets niet. Waar is dat type dan op van toepassing? Op een langdurige relatie? Het lijkt me dat die er nooit komt als je binnen een paar minuten al afgeschreven bent. Dat kan het dus niet zijn. Hmmm…

In een ander geval kreeg ik aan de telefoon al te horen dat ik nergens op moest rekenen, want ik was haar type niet. Er was nog geen visueel contact geweest, enkel wat mailtjes, wat gemsn en een eerste telefoongesprek. In plaats van de opmerking te negeren vroeg ik wat haar type dan precies was. “Minimaal 1.90 meter, donker krullend haar en minimaal een WC-rol karton in zijn broek” was haar reactie. Gevolgd door een verhaal dat ze een vriend had die aan die voorwaarden voldeed, maar intellectueel geen uitdaging vormde en ze totaal niet van hem opgewonden raakte. Mijn reactie: “dus dat is eigenlijk je type helemaal niet”. Zij: “Ehm, nee.”

Onlangs las ik de uitkomsten van een onderzoek over wat vrouwen nou aantrekkelijk vinden in een man. Hoewel uiterlijk hoog scoorde was de nummer 1 positie voor: gedrag. Daar ben ik over na gaan denken. Natuurlijk wil niemand zo oppervlakkig overkomen dat het enkel om het uiterlijk gaat. Of iemand je type is, is volgens mij ook pas te bepalen aan de hand van zijn of haar gedrag. De looks helpen wellicht een handje, maar uiteindelijk is het gedrag en iemands karakter bepalend.

Long story short: Dames, degenen van jullie die beschikken over enige intelligentie siert het door mannen niet af te schrijven als zijn ‘niet je type’ als je hem niet of nauwelijks kent. Gedraagt hij zich op een manier die totaal niet bij je past, dan is dat duidelijk, maar dan kun je dat ook gewoon zeggen. Het ‘je bent mijn type niet’ excuus kan bij deze overboord.

En mannen: als je weer eens te horen krijgt van een dame dat je haar type niet bent, negeer die opmerking dan gerust. Want alleen als je door die opmerking afdruipt bevestig je eens te meer dat je haar type inderdaad niet bent.

This entry was posted in RPBlog - Nog meer weten over online daten and tagged , . Bookmark the permalink.