Onzekerheid bij mannen

Na eerdere stukjes over (onnodige) onzekerheid bij vrouwen, zijn nu de mannen aan de beurt. Want, en dat komt voor menig vrouw vast als een geruststelling, ook mannen zijn onzeker. Over van alles. Dat uit zich op verschillende manieren. In mijn stukje over de Mediaparade van Sanoma (23 april 2010) reageerde Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk op het onderwerp dat volgens hem vooral betrekking had op het formaat van een bepaald mannelijk lichaamsdeel. Te klein, of te groot. Daar zit wat in. Ik begreep van vriendinnen dat ze de man nog tegen moeten komen die niet bij de eerste keer voorzichtig polst of zijn gereedschap bevalt. Maar daar wil ik het verder niet over hebben. Onzekerheid bij mannen gaat verder dan dit ene onderdeel.IRL bijvoorbeeld bij mannen die niet op een vrouw durven af te stappen omdat ze haar op voorhand al op een voetstuk plaatsen en bang zijn met een mond vol tanden te staan. Sommige mannen zijn door jarenlange ervaring inmiddels heel bedreven geworden in het altijd wel een excuus hebben om maar niet op zo’n leuke dame af te hoeven stappen. Ze rookt, is vast te oud, of te jong, of ze is met haar vriendinnen op stap, of het is net zijn beurt om een rondje te geven, of hij weet niet wat hij moet zeggen, of verzin maar wat en het is bruikbaar als excuus. Want stel je voor dat ze wat terug zegt en er zomaar een leuk gesprek ontstaat. Bij onzekere mannen is de angst voor falen vaak vele malen groter als de kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. En zelfs als het gebeurd is er nog niets aan de hand. Grote kans dat ze na 5 minuten niet meer weet wie je bent, want je was waarschijnlijk één van de velen die het geprobeerd heeft. Of niemand durft het te proberen, wat je cue zou moeten zijn om het júist te proberen. Het schijnt dat op de mooiste vrouwen geen man durft af te stappen, dus doe je dat wel maak je zeker kans op een leuke kennismaking. Voor de dames die vinden dat ze te weinig aangesproken worden: mannen kunnen heel snel geïntimideerd raken door een mooie verschijning. Ben je in dat kekke jurkje en die leuke laarzen een buitengewoon sensationele vrouw, dan kan het zijn dat je zomaar de hele avond geen man in je omgeving vindt. Als dat niet wenselijk is, dan kan het helpen om eens wat meer casual te kleden. Klinkt onlogisch, maar je zult zien dat je dan een stuk benaderbaarder overkomt.

Ook online zijn er onzekere mannen actief. In vele gedaanten. Veel onzekere mannen proberen hun onzekerheid te verhullen met een stoer imago, grote bek, grote auto, stoere motor (midlife crisis), of andere manieren. Natuurlijk is er een verschil tussen mannen die ergens een bepaalde passie voor hebben, en mannen die hopen indruk te maken met een bepaald iets. Als vrouw herken je die hopelijk snel genoeg. Een andere bekende variant is het schoothondje. Dit soort mannen dragen hun vrouw op handen en doen alles voor haar. De macht ligt duidelijk bij haar. Als ze aangeeft trek te hebben in chips staat hij al een zak open te trekken voor ze uitgesproken is. Ok, dat is een beetje overdreven, maar die mannen zijn er. Of mannen die voor alles haar goedkeuring komen vragen.

Maar ik dwaal alweer af van het online gebeuren. Een mooie online variant is een man die in een eerste mailtje meteen zijn liefde aan haar verklaart. Op basis van niets of enkel een profiel. Dit zijn de mannen die zo graag een relatie willen dat bijna iedereen in aanmerking komt. Als zij maar wil, dan wil hij ook wel. En als er dan een date komt, mag zij bepalen wanneer. Of wat ze gaan doen. Hij kan altijd wel en vindt alles goed. Allemaal signalen van onzekerheid. Want je zal haar maar kwijtraken omdat ze toevallig maandag wil afspreken en dan kun je niet. Dat moet te allen tijde voorkomen worden.

Een extra handicap van onzeker gedrag kan zich uiten in frustratie. Menig dame op datingsites kan genoeg voorvallen opnoemen van mannen die zwaar gefrustreerd reageren op een afwijzing, geen reactie of zelfs ongevraagd op je profieltekst. Misschien lucht het voor die mannen op, maar erg veel aantrekkelijker zullen ze er niet op worden.

Of wat te denken van mannen die altijd meteen terug sms’en, of de telefoon opnemen alsof ze de godganse dag niets beters te doen hebben dan naar hun mobieltje staren wachtend op een levensteken van hun object of obsession. De meeste vrouwen hebben geen idee welke kwelling sommige onzekere mannen ondergaan te moeten wachten op een reactie op zijn smsje of zijn berichtje op haar voicemail. Heeft ze drie uur later nog geen reactie gegeven dan heeft hij mogelijk al verschillende verklaringen gevonden waarom ze hem nog niet geantwoord heeft. Misschien is het berichtje niet aangekomen, of heeft ze geen bereik, of heeft ze haar telefoon niet gehoord, of op stil staan, of gewoon even te druk met belangrijker zaken, of een andere date wellicht, of verzin maar wat.

Toen ik dit onlangs met een vriendin besprak was haar reactie opgelucht: “Mannen zijn dus net vrouwen als ze iemand leuk vinden”. Zo had ik het nog niet bekeken maar het zou zomaar kunnen kloppen.

This entry was posted in RPBlog - Nog meer weten over online daten and tagged , . Bookmark the permalink.